Thursday, December 31, 2009

Размисли след "Аватар"

Филмът "Аватар" дълбоко ме впечатли. Изключитлно красив и въздействащ на всички сетива (гледах го на IMAX). Но тук няма да обсъждам техническото изпълнение и дори сюжета, а някои идеи и концепции, залегнали във филма, които по чудесен начин илюстрират някакви мои отвлечени мисли. За мен беше малка порция събуждане.

На тази планета организмите са еволюирали до степен, в която могат да се свързват в едно цяло чрез универсална телесна, ментална и душевна комуникация. И не само организмите. Дори някои планини могат.


Вярвам, че ако има достатъчно време, живота на всяка планета може стигне до тази фаза - всички да танцуват един танц на хармонията.

Те благодарят на храната си за жертвата, която прави и й обещават че в тях ще продължи да живее. А израза "Аз те виждам" е тяхния дълбок поздрав и носи смисъла "Аз те разбирам, аз прониквам в теб, аз съм на твое място". Това са все неща, които сега идват точно на мястото си, защото се опитвам да живея по този начин.
Има гигантски дървета, навсякъде има светлина, през нощта всичко фосфоресцира.



Като ходиш, растенията отдолу просветват. А дървото на душите пази спомените на поколения растения, животни и хора и е цялото светещо.

Светлината в този свят играе много голяма роля. Тя така или иначе е носител на информацията и живота.



А планетата изглежда е спътник на по-голяма планета, подобна на Юпитер. Между другото, смята се че на някои от спътниците на Юпитер може да има живот.


Всяко същество има пискюлообразен орган от власинки, които светят и са физическия орган за свързване към съответния орган на друго същество и към Цялото. Например така можеш да се свържеш с коня си докато заедно препускате в пълен синхрон. Посредством тази връзка при определени условия може да се осъществи прехвърляне на душата от едно тяло в друго.
---
Вярвам, че духът идва на тази наша млада Земя, в стремежа си да я одухотвори. Материята още не е е напълно съвместима с духа, все още не може да се слее с него, да премиава в него, да се превръща в него. Затова частици дух слизат на Земята като индивиди (хора, животни, растения) и тези индивиди в живота си непрекъснато общуват с другите частици дух чрез тази материя с цел малко по малко да превърнат и материалните единици в части от цялото, така както цялата онази планета в "Аватар" се състоеше от организми, взаимосвързани в едно цяло, или поне всеки организъм имаше възможността чисто физически да се свързва и слива с другите посредством тези пискюлообразни органи. Предполагам, че във фините светове индивидуалностите могат много по-лесно да общуват сливайки се и прониквайки една в друга.

И така, ние сме тук за да водим материята към нейното еволюционно усъвършенстване. Доколкото знам повечето симбиотични взаимоотношения са стартирали като паразитни. Смятам, че независимо през какви етапи преминават (паразитизъм, хищничество), всички природни взаимоотношения най-накрая завършват със симбиоза или дори образуване на нов организъм. Както когато една животинска по характера си клетка вместо да изяде колония синьозелени водорасли, ги приютява да живеят в нея, тя се превръща в растителна.

Изображенията в този постинг са от официалния интерактивен трейлър на "Аватар".

No comments:

Post a Comment