Saturday, February 28, 2009

Астрологичните знаци в цветове

Прието е да смятаме, че цветовете са седем (заради дъгата), но след като се порових малко в Интернет, открих система с 12 цвята, подредени по много логичен и хармоничен начин. Нарича се Цветно колело. Веднага реших да проверя дали има съответствие със зодиакалните знаци и ето как реших да ги разположа:

Огнените съвпаднаха много добре, за другите не съм съвсем сигурен, но ми харесва как се получи.
Начинът на генериране на цветовете е много интересен. Най-базисните (първични) са червения, жълтия и синия, които според мен трябва да са огнени като най-базисна стихия. Междинните на тях цветове - оранжев, зелен и виолетов (вторичните) отидоха за въздушните знаци, като стихия производна до огнената, но вече по-"заземена". Междинните на огнените и въздушните (третичните) съвпаднаха с водните и земните знаци.

2 comments:

  1. Компилацията, която си направил е интересна, но не бих казал, че е достоверна. Не знам до колко си се интересувал от зодии, но телецът по никой начин не се свързва с червеното или неговите нюанси. Телецът като земен знак е свързан преди всичко с така наречените студени цветове от гамата и определящият за него, както междудругото и за везни, е зеленият цвят. Това е поради факта, че и двата знака се водят от една и съща планета - Венера. Не съм се заглеждал в другите, но има и нещо друго - това все пак не са всички цветове. Това е палитрата, но тук липсват черното, бялото, кафявото, сивото... Сивото се смята за подходящ цвят за козирози, защото отговаря на Сатурн, а черният на Плутон и от там за скорпионите. И аз много съм се чудил и разсъждавал, но истината е, че не можеш да свържеш 12-те зодии с 12-те цвята, които са дадени в колелото на цветовете. Все пак, ако се поинтересуваш повечко и потърсиш тълкувание на цветовете, ще видиш, че не съвпадат с характерните черти на зодиите.

    ReplyDelete
  2. Здравей,
    Прав/а си, разбира се. Понеже обаче някои съвпадат, реших, че тука има нещо... Наистина не твърдя че е достоверно, просто е интересно.
    Черното, сивото и бялото ги няма тук, защото те не се водят цветове, или по-точно в тях всички цветове присъстват по равно, така че никой не се откроява - в черния са всички, в белия няма нито един, а сивито е между черното и бялото.

    Между другото, сигурно и ти съзнаваш, че това че Венера и Меркурий са управители на два знака не е много "честно" спрямо останалите. Според мен астрологията ще се развива и ще става все по-подредена и ясна.

    ReplyDelete